Monday, May 16, 2011

KESATUAN SEKERJA KAKITANGAN MAKMAL NEGERI PAHANG

KESATUAN SEKERJA KAKITANGAN MAKMAL NEGERI PAHANG

PENGGANTI PTK DIJANGKA LEBIH BAIK : CUEPACS

Bernama
10/5/2011PUTRAJAYA, 10 Mei (Bernama) -- Sistem penilaian baru bagi menggantikan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dijangka lebih baik, kata Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman.

Bercakap kepada pemberita selepas menghadiri Dialog Cadangan Penilaian Baru Kompetensi Menggantikan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dengan Jabatan Perkhidmatan Awam di sini pada Selasa, beliau berkata terdapat perubahan yang akan dilaksanakan dalam sistem baru itu seperti yang diharapkan oleh kesatuan dan nama sistem itu juga akan berubah.

Bagaimanapun, katanya, hasil mesyuarat pada Selasa perlu dikemukakan kepada Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Seri Abu Bakar Abdullah sebelum pengumuman rasmi dibuat.

"Kita berpuas hati kerana mesyuarat hari ini berjalan dengan baik. Cadangan Cuepacs dan cadangan Jabatan Perkhidmatan Awam dapat digabungkan dan berjaya mencapai satu kata sepakat yang baik.

"Jika perkara ini dapat persetujuan daripada pihak atasan, daripada apa yang dibincangkan hari ini, ia merupakan satu sistem yang lebih baik daripada sebelum ini," katanya.

Kerajaan dijangka melaksanakan sistem penilaian baru terhadap penjawat awam menggantikan PTK berkuat kuasa Julai ini.

Pemansuhan PTK yang berkuatkuasa 1 Januari lalu diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa beliau membentangkan Bajet 2011 pada Oktober tahun lalu.

-- BERNAMA

No comments:

Post a Comment