Thursday, September 26, 2013

DIALOG "MEMPERKASAKAN PROFESION PEMBANTU MAKMAL" BERSAMA PENOLONG PENGARAH (SAINS RENDAH) SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK, JABATAN PENDIDIKAN NEGERI PAHANG

KSKM NEGERI PAHANG
Assalamualaikum wbt...
Dialog Bersama Penolong Pengarah (Sains Rendah) JPNP
KSKM Cawangan Pahang telah melakar sejarah tersendiri apabila telah berkesempatan untuk menganjurkan dialog bersama Penolong Pengarah (Sains Rendah) di Jabatan Pendidikan Negeri Pahang.
Peristiwa tersebut telah berlangsung pada 21 September 2013 (sabtu), jam 12.30 tengahari dan bertempat di Bilik Gerakan SM Abu Bakar, Temerloh. Kesemua AJK KSKM Negeri dan semua AJK Perlaksana KSKM Daerah (AJK Tertinggi) telah bersama-sama menjayakan sesi dialog tersebut.
KSKM Negeri Pahang amat bertuah kerana keprihatinan dan sikap cakna Penolong Pengarah tersebut terhadap profesion pembantu makmal di sekolah-sekolah menengah di negeri Pahang ini.
Apa yang lebih membanggakan adalah susuk Penolong Pengarah ini merupakan mantan Pembantu Makmal sebelum beliau menyambung pengajian untuk ke tahap kini.
Penolong Pengarah yang dimaksudkan adalah En. Razali bin Abd Rani yang lebih dikenali sebagai 'Pak We' dikalangan rakan-rakan dan di JPNP sendiri. Beliau telah berkhidmat selama 9 tahun sebagai Pembantu Makmal. Semoga kejayaan beliau ini akan dapat menjadi satu inspirasi kepada semua Pembantu Makmal di negeri ini untuk terus berjaya dan bukan hanya di jawatan yang disandang kini.
Dialog pada hari tersebut merupakan sesi perkongsian untuk melaksana dan merealisasikan harapan beliau dan JPNP untuk memartabatkan profesion Pembantu Makmal di negeri Pahang (khasnya) dan di Malaysia (amnya).
Jawatan sebagai Pembantu Makmal sejak dahulu hingga sekarang ini dilihat hanya terfokus kepada kerja-kerja penyediaan bahan dan radas untuk eksperimen dan menyelia kepada pembersihan makmal. Pekerjaan di belakang dinding konkrik ini sering kali disalah tafsir oleh segelitir penjawat awam (selain Pembantu Makmal) sebagai satu profesion yang kurang memberi sumbangan kepada pihak sekolah. Sering kita dengar bahawa Pembantu Makmal menjadi 'mangsa keadaan'. Isu ini diperakui sendiri oleh Penolong Pengarah berdasarkan pengalaman selama 9 tahun beliau sebagai Pembantu Makmal.
Di dalam sesi tersebut, Penolong Pengarah (Bidang Sains) mensasarkan agar jawatan Pembantu Makmal di sekolah-sekolah menengah di negeri Pahang ini haruslah diperkasakan. Bagi menjayakan sasaran tersebut, pihak JPNP akan berusaha mencapainya namun kebergantungan kepada kerjasama dengan pihak lain juga sangat-sangat diharapkan terutama dari pihak PPD, KSKM, Pentadbir di sekolah-sekolah dan yang utama sekali daripada Pembantu Makmal itu sendiri.
Pemerkasaan jawatan Pembantu Makmal juga boleh dilonjakkan lagi dengan adanya kecukupan latihan kepada semua Pembantu Makmal. KSKM diingatkan agar dapat menyediakan peluang latihan terutama kepada Pembantu Makmal lantikan baru.
Sekali lagi,beliau berharap agar KSKM memainkan peranan yang terpenting dalam memastikan  kewujudan dan keberadaan Pembantu Makmal di sekolah-sekolah, sangat-sangat dirasai. Kewujudan Pembantu Makmal di sekolah juga seharusnya merentasi sempadan kurikulum. Sebagai contoh; keterlibatan Pembantu Makmal di dalam aktiviti disekolah seperti jurulatih di dalam sukan, AJK sesuatu majlis rasmi sekolah, menyertai program inovasi sains dan sebagainya.
Beliau juga menyeru agar semua Pembantu Makmal bersedia untuk menghadapi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025  dimana keterlibatan Pembantu Makmal adalah secara langsung.
Kewujudan Pembantu Makmal di sekolah juga perlu kepada satu identiti yang positif kepada Pembantu Makmal itu sendiri di mata sekolah. Taman herba antaranya yang dapat melonjakkan profesion Pembantu Makmal di sekolah kerana semua warga di sekolah mengetahui bahawa taman herba merupakan inisiatif dari Pembantu Makmal. SMK Paya Pulai antara sekolah di negeri Pahang yang mempunyai taman herba yang jaya.

'Buku Pelawat' seharusnya diwujudkan di dalam setiap makmal sains agar setiap pegawai (kecuali guru matapelajaran) yang melawat ke makmal dapat menurunkan tandatangan bagi mengesahkan bahawa makmal tersebut pernah dilawati walaupun yang melawatnya adalah Pengetua di sekolah tersebut. Ini merupakan idea yang sangat bernas dan perlu di aplikasikan di setiap makmal di negeri ini.
Diakhir sesi tersebut, beliau berjanji dan bersolidariti akan membantu, bekerjasama, berkolaborasi bersama-sama KSKM Negeri Pahang untuk sebarang permasalahan di peringkat JPNP demi memartabatkan profesion Pembantu Makmal di negeri Pahang.
~ADMIN~ mewakili seluruh AJK dan ahli-ahli KSKM Negeri Pahang merakamkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga di atas kesudian Penolong Pengarah (Sains Rendah), Sektor Pengurusan Akademik Jabatan Pendidikan Negeri Pahang kerana sudi memenuhi sesi perbincangan tersebut. Semoga apa yang diilhamkan dan di lontarkan di dalam sesi tersebut akan dapat diaplikasikan oleh seluruh Pembantu Makmal di negeri ini.
Sekian,terima kasih...
~ADMINKSKMPahnag~

No comments:

Post a Comment